Възстановяването на фасадното пано на сградата ПГСАГ „Кольо Фичето“ – Бургас предизвика скандал между бургаския художника Енчо Рачев, автор на произведението, и инициаторите за неговото реставрация. На извънреден брифинг в училището, в който взеха участие председателят на Дружеството на художниците в Бургас Митко Иванов, директорът на училището инж. Даниела Симеонова и учители – инициатори на кампанията, стана ясно, че най-вероятното причина за споровете са финансови.

От една страна Рачев и неговото семейство твърдят, че Дружеството на художниците в Бургас нямат право да възстановят знаковия стенопис и това нарушавало Закона за авторските права. От друга председателят на Дружеството на художниците в Бургас Митко Иванов сподели, че Енчо Рачев поискал 8000 лева от събраните 12 000 от благотворителната кауза като хонорар. 2000 лева от тази сума били за оригиналната вар на творбата му, която притежавал само той.

От 2017 година сме в проучвателни действия и се обърнахме към Дружеството на художниците в Бургас за възстановяване на паното. Самият Енчо Рачев в почетен член на дружеството. От ноември миналата година имаме уверението от Енчо Рачев и Митко Иванов, че възстановяването на стенописа ще възлиза на 12 000 лева за изпълнението, 2000 за скеле и 150 лева за пароструйка. Предприехме действия да съберем средствата, като това става с помощта на ученици, родители и дарители. Всичко до подписването на договорът се развиваше чудесно. Нямахме никакви притеснения и очаквахме мазилката да бъде възстановена. Тогава изведнъж се появи Енчо Рачев с адвокати и нещата започнаха да се изместват. Претенциите започнаха в момента, в който стана ясно, че сме събрали сумата. Безкрайно огорчена съм от това, което се случва„, сподели директорът на училището инж. Даниела Симеонова.

Митко Иванов допълни от своя, че Рачев не просто искал да консултира възстановяването, но и да ръководи изразходването на всеки един лев по него и да ръководи процеса, като се позовавал на „неясни членове по Закон за авторското право“. Той бил държан в течение на всички детайли, като според Иванов Рачев никога не е казвал категорично, че иска да бъде сключен договор с него.

Веднага се съгласихме, че неговото участие ще бъде възмездено и да бъде в ролята на консултант. Единственото нещо, което не беше уточнено беше сумата. Никъде в този договор не пише, че ПГСАГ „Кольо Фичето“ трябва да иска някакво разрешение от автора да извърши реставрация. Преди няколко дни можех да кажа, че претенциите към нас са само за пари, но вече сме изненадани от новите идеи на Рачев и вече започваме да да объркваме„, каза Митко Иванов.

Той допълни още, че дори имало съмнения, че е използван морски пясък за сграфитото на паното, като това било абсолютно недопустимо. В момента работата по него е спряна.

Снимки: BurgasNews

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви