Медицинска сестра на годината за 2017-та в Бургас е Даниела Христова. Тя работи повече от 20 години в Отделението по гастроентерология на УМБАЛ Бургас. Даниела Христова бе отличена на церемония по повод Световния ден на сестринството. Международният празник на медицинската сестра се чества всяка година на 12 май.

Бургаските професионалисти по здравни грижи отбелязаха празника си с тържество снощи, 9 май. По традиция всяка година те номинират най-достойните от тях, които да бъдат наградени. Номинациите се правят по точни критерии в две категории – „Професионалист по здравни грижи“ и „Ръководител по здравни грижи“ (главна или старша медицинска сестра).

В категорията „Професионалист по здравни  грижи“ бяха номинирани 8 медицински сестри, а наградата взе Даниела Христова. В категорията „Ръководител по здравни грижи“ отличието бе връчено на Дафина Петкова – старша медицинска сестра в МБАЛ Айтос.

Тържеството бе открито с приветствие от председателя на Регионалната колегия на професионалистите по здравни грижи в Бургас – Радостина Димитрова. Поздравления бяха поднесени от кмета на Община Бургас г-н Димитър Николов, от декана на Медицинския факултет към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ проф. Христо Бозов, от ръководството на УМБАЛ Бургас, от медицинския синдикат към КТ „Подкрепа“.

Съсловието на професионалистите по здравни грижи е най-многобройното съсловие в здравеопазната система — около 50 000 души. То включва най-различни професии — медицински сестри, акушерки, лаборанти и т.н., т. е. всички единадесет вида професии, получавани в медицинските колежи, а също така професиите на ръководителите на здравните грижи от различни нива, преподавателите по здравни грижи в Медицинските колежи и факултети, и др. 90% от членовете на съсловието в България са медицинските сестри.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

ten − ten =