Апелативен съд – Бургас потвърди наказание от осем години „лишаване от свобода“ за Фикрет Ф., опитал да пренесе в Република Турция близо 64 кг марихуана и екстази за 1.4 млн.лв.

26-годишният Фикрет Ф. от село Троица, община Шумен е осъден да изтърпи наказанието си при първоначален „строг“ режим. Съдът е наложил на трафиканта и наказание „глоба“ в размер на 50 000 лв.

Фикрет Ф. и приятелят му Ибрям И. бяха задържани в лек автомобил „Сеат Толедо“ на 26.01.2017 г., около 13,30 часа при опит да преминат през ГКПП „Лесово“, област Ямбол и да влязат в Република Турция. В автомобила, собственост на Фикрет Ф. са открити 19 пакета с високорисково наркотично вещество, всичко 63 462.980 грама – марихуана и MDMA, екстази на обща стойност 1 357 548.92 лева.

Наркотиците, разпределени в непрозрачни полиетиленови пликове, бил скрит зад задната седалка, където имало монтирана и заварена метална преграда от ламарина, и в пространството между допълнително поставения под на автомобила и фабричния.

По време на съдебното производство подсъдимият поддържа тезата, че не знаел за наркотичните вещества. С приятеля си пътували до Германия, където лекият автомобил стоял на неохраняем паркинг, бил ползван от трети човек, преди на тръгнат за България, и е било възможно дрогата да е „подхвърлена“.

Съдебните състави приемат, че престъплението е извършено от Фикрет Ф., който без надлежно разрешително е направил опит да пренесе през границата на страната голямото количество наркотици, управлявайки собствения си лек автомобил. Деянието не е довършено по независещи от волята на подсъдимия Ф. причини.

Въззивният съд намира, че определеното от Окръжния съд в гр. Ямбол наказание е снизходително, но то не може да бъде увеличено, поради липсата на протест срещу присъдата в тази част.
Първата и втората инстанция са единодушни в извода, че по делото липсват гласни, писмени или веществени доказателства за съпричастността на Ибрям И. към престъплението, поради което мъжът е признат за невиновен и оправдан по обвинението за съучастие в трафика на наркотици.

Решението подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок пред ВКС.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

15 + sixteen =