Марсилската треска взе първа жертва за сезона. 65-годишна жена почина от ухапване от кърлеж. Тя е от община Камено. Жената не е потърсила своевременно лекарска помощ, а опитала самолечение. Случаят е от края на април. Още два случая на ухапване от кърлеж са регистриран през април, като в един от тях заболяването е от лаймска треска, а в другия също от марсилска. Предприети са своевременни мерки и пациентите са излекувани.

Лекарите предупреждават, че пролетта е най-рисковото време и призовават да се потърси специализирана помощ веднага след ухапване от кърлеж. В никакъв случай да не се прибягва до самолечение.

Прави впечатление, че със затопляне на времето започват да се появяват заболели от вирусен хепатит – регистрирани са 6 случая през април. Пътищата на разпространение са контактно-битов, хранителен и воден. Затова препоръките са за по-често миене на ръцете и задължително измиване на плодовете и зеленчуците преди употребата им.

Сифилисът пък вече се приема като нещо нормално. Общо 6 случая са регистрирани през април. Заболелите са и мъже, и жени в активна възраст, има и в по-ранна.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

4 + 9 =