OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Гларусът на Пандира отново ще бъде поставен на мястото му на 14 май , съобщи Румяна Емануилиду от сдружение “Общество за духовни изяви. Той беше откраднат малко след поставянето на скулптурата в началото на бургаския мост.

Бронзовата скулптура на Пешо Пандира беше одобрена от експертен съвет като фигура с птица в ръката. Затова открадването на гларуса си е чист вандализъм и така се нарушава цялостната визия и идеята на скулптура, каза Румяна Емануилиду. Новата фигура е изработена от същия скулптор Руси Костадинов.

Злосторниците, които откраднаха бронзовата птица преди време, се виждат на камерите, но изображението е недостатъчно, за да се разпознаят и да се открият. Предполага се, че не са от Бургас и са продали бронзовата фигура в някой друг град. Сега ще се вземат допълнителни мерки за сигурност, каза Румяна Емануилиду.  Предишната фигура е била заварена на шест места. Сега ще бъде закрепена още по-сигурно.  Нужно е обаче мястото да бъде още по-осветено, за да се предпази от вандали.

Според Румяна Емануилиду паметникът бързо е станал любим на много хора и постоянното катерене върху него също заплашва да го събори. Тя смята, че е възможно хората, които се качват по статуята, да пробват здравината й и възможностите да бъде откъртена цялата, за да се продаде за желязо.

Заедно с гларуса на Пандира, точно срещу неговата статуя, ще бъде поставена и голяма корабна камбана. Тя е извадена от морето и е принадлежала на потънал кораб. Камбаната ще бъде поставена в подножието на паметника на Моряка и ще може да се бие.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

fifteen + 15 =