Френските политици, начело с президента си Еманюел Макрон, бяха разгневени след като Европейската комисия даде сигнал, че английският език ще остане основният в Брюксел след Брекзит, въпреки опитите на Макрон да направи френския език основен в ЕС, пише британският всекидневник The Daily Express, цитиран от Агенция Фокус.
Финансирането за английския език ще бъде запазено, въпреки излизането на Великобритания от Европейския съюз през следващата година, се разкрива в нов проектобюджет.

Европейската комисия заяви: „Преводни и тълковни услуги в английския език ще останат незасегнати.“

Вицепрезидентът на Европейския парламент Силви Гийом заяви: „След Брекзит, има голямо изкушение да се направи английският езика на общуване дори повече в бъдещето.“

„Притеснява ме, защото не искам да се налага да говоря език без финес и чувствителност“, продължи френският политик.

Еманюел Макрон наскоро заяви: „Ситуацията в момента е доста парадоксална. Английският език най-вероятно никога не е бил толкова налице в Брюксел, колкото по времето когато говорим за Брекзит. Тази доминация е неизбежна. Зависи от нас да изградим някакви правила, да бъдем в крак с времето и да направим френския езикът, с който човек ще има достъп до редица възможности.“

Макрон настоява, че неговият план за налагане на френския език не е против използването на английски, а е повече за промотирането на мултиезичност.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви