Петър обиждал и полицаите
Петър обиждал и полицаите

Тричленен състав на Бургаския апелативен съд потвърди наказание от 15 години „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим и „глоба“ в размер на 200 000 лв. за иранския гражданин Амирраза Какванд, признат за виновен в трафик на почти 20 кг хероин.

44-годишният Амирреза Какванд, от гр. Техеран, Ислямска република Иран, бе задържан на 05.07.2016 г., около 17.30 ч., през Граничен контролно пропускателен пункт Лесово, след като в управлявания от него товарен автомобил – влекач, марка „Scania“, с ирански номер и с полуремарке митническите инспектори откриха високорисково наркотично вещество – хероин с общо нетно тегло 198 616,210 грама на обща стойност 17 875 458,90 лв.

Наркотикът е бил опакован в 400 бр. кутии от доматено пюре, подредени в полуремаркето на товарния автомобил, така че да осуетят рентгеновата проверка.
Амирреза Какванд е с основно образование, работил е като професионален шофьор към фирма „Роушан Тир“ със седалище в гр. Техеран. Стоката, която пренасял подсъдимия – 2300 стека доматено пюре в консервни кутии, е била натоварена от склад в гр. Табриз, Ислямска република Иран, и трябвало да стигне до Холандия.

Предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък. За това престъпление законът предвижда наказание от петнадесет до двадесет години „лишаване от свобода“ и „глоба“ от двеста хиляди до триста хиляди лева.
Въззивният съд намира обжалваната от подсъдимия присъда в частта относно приложимия материален закон за правилна и законосъобразна, но определените от ОС –Ямбол наказания за занижени.

Според апелативните съдии отегчаващи вината на подсъдимия обстоятелства са огромното количество наркотично вещество, големият процент на установеното в него активно вещество, проявената находчивост при пренасянето на наркотика – укриването му в консерви и разполагането му в най-вътрешната част на полуремаркето откъм кабината на влекача с цел да се попречи на установяването му чрез рентген или физически оглед.

„Друго отегчаващо обстоятелство е видът на пренасяното наркотично вещество – хероин, което е изключително вредно за здравето и застрашаващо живота на гражданите на ЕС, за където е бил предназначен превозът. Това наркотично вещество няма полезно приложение нито в хуманитарната, нито във ветеринарната медицина и е забранено за употреба както в Р България, така и в Холандия, която държава е била крайната дестинация на „товара“. Общоизвестно е, че употребата на точно този вид наркотично вещество – хероин в много случаи е смъртоносна. Тези допълнителни характеристики на контрабандната стока, извън съставомерните, разкриват изключително висока степен на обществена опасност на деянието“ се посочва в постановения съдебен акт.

Апелативните съдии отбелязват, че въпреки чистото съдебно минало на Амирреза Какванд, семейното му положение и професията, наказанията му трябва да са по-строги. Поради липса обаче на съответен протест наказанието не може да бъде увеличено, а въззивният съд следва да потвърди присъдата, се казва още в решението на бургаските магистрати.

Съдебният акт може да се обжалва пред Върховния касационен съд на РБългария в 15-дневен срок от получаване на писменото съобщение на страните, че е изготвено.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

3 + 15 =