В чест на 145 години от рождението на композитора Георги Шагунов, членовете на Сдружение „Общество за духовни изяви“ и Сдружението на ловците и риболовците „Лебед“ възстановяват Марш на ловците – шествие от началото до средата на миналия век, провеждано в Бургас на Гергьовден по идея на Георги Шагунов.

На 6 май ловците и риболовците ще дефилират по централните улици на града с 34 знамена на ловни дружини, облечени в подходящо ловджийско облекло, придружавани от ловджийските си кучета, както е било преди години. Тогава те са пеели Химна на ловците и марша „Един завет“- написани и композирани от Шагунов. Самият той е бил член, а след това почетен председател на дружеството, което пък тази година отбелязва 120 години от създаването си.

Предвид годишнината от рождението на Георги Шагунов, в шествието могат да се включат и бургаските колоездачи, на чието дружество композиторът също е бил член и дори е написал Химн на бургаските колоездачи, както и духови музики и граждани.

Шествието ще мине по централната улица „Александровска“ веднага след официалната част с освещаването на бойните знамена, което ще се състои на площада пред храм „Св. св. Кирил и Методий“ от 11.30 часа, и ще продължи до къщата, където е живял Георги Шагунов на ул. „Филип Кутев“ 2 А (срещу пристанището).

Началото на шествието е в 12.30 часа от площад „Тройката“. Маршрутът продължава по „Александровска“, до Общината, жп гарата и пристанището, през градинката, до къщата, където в тържеството ще се включи и Градският духов оркестър, който ще свири произведения на Шагунов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

two × four =