Всички кметове от черноморските общини в областта са съгласни, че през летния сезон шумът често надвишава допустимите стойности. Но и всички са на мнение, че не е сега моментът да се правят законодателни промени за ограничаването му. Дори бургаският кмет Димитър Николов е категоричен, че ако това лято бъде поискано съдействие от УКОРС  „оттук нататък ще кажа да не се отзовават на такива акции“ /Припомняме за акция „шум“ на вицепремиера Валери симеонов в Сл. бряг миналото лято/. Това стана ясно на пресконференция след заседанието на министъра на туризма Николина Ангелкова с кметове и шефове на институции за готовността на летния сезон.

Идеята за ограничаване шума трябва да бъде широко обсъдена, закопроектът важи за цялата страна, подчерта Ангелкова. Според нея приемането на закона сега ще даде негативно отражение на летния сезон не само за този летен сезон, а и за следващия, още повече, че в момента се договаря лято 2019. Ангелкова добави, че промените не са достатъчно дискутирани и, че вносителят трябва да прецени дали ще продължи общественото обсъждане.

Кметовете на черноморските общини Бургас, Созопол,Царево и Приморско Димитър Николов, Панайот Рейзи, Георги Лапчев и д-р Димитър Германов се обединиха около идеята, че сега не е моментът да се правят промени. Трябва да има неколкократни срещи с кметове и с бранша.

Темата коментира най-активно кметът на Созопол Панайот Рейзи. Той е категоричен, че кметовете подкрепят промени в тази насока, но не и в последния момент. Според него, ако законът бъде приет сега това ще рефлектира върху летния сезон „и ще го обърка. Фирмите имат сключени договори и няма как да се отменят мероприятия. Нормално е да се проведат срещи с всички заинтересовани. Туризмът формира 17% от бюджета на държавата. не може с лека ръка това да се загърби“. Нещо повече, Рейзи заяви, че трябва да се даде първо възможност и на „общинските съвети да си кажат думата, а не законът да се приеме на 30.05. и да се наруши балансът“. Панайот Рейзи дори добави, че през лятото шумът по морето на моменти е невъобразим, но в същото време подчерта, че би трябвало да се „направи отстъпка“, като не обясни в какво да се изразява тя.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви