До 2029 година пристанищата от основната европейска мрежа, включително Бургас и Варна, трябва да имат изработени устройства за зареждане на корабите с втечнен газ. Това е приела Европейската комисия, според която тези точки ще се ползват и за зареждане на пристанищната механизация. Това съобщи във Варна шефът на ИА „Морска администрация“, кап. Живко Петров на стартиралия Европейски форум за морски транспорт, съобщава Монитор. Основна му задача е обсъждането на стратегията за морския транспорт на ЕС за периода 2019-2028 година. Мащабното събитие е част от програмата на българското председателство на Съвета на ЕС и ще продължи до 5 май. Екологичната тема е една от темите, залегнали в дневния ред на форума.

Според кап. Петров, зареждането с втечнен газ е само една от промените, които предстои да бъдат въведени във връзка приноса на корабоплаването към опазването на атмосферата от вредни емисии. „Оказа се, че корабоплаването и морският бранш до момента са най-слабо регулирани в тази насока. Индустрията и енергетиката дадоха своя принос. Сега е време и корабоплаването да поеме своята тежест в голямата задача за намаляване на вредните емисии. Въпросът се обсъжда и в Международната морска организация на световно ниво, къдeто Европа е водеща в този аспект. Целта е да се намалят, както твърдите частици, така и въглеродните и азотните окиси и съдържанието на сяра. В момента се разработват регулации за използване на гориво с ниско съдържание на сяра в европейските пристанища. Следващата стъпка е голяма част от сега използваните неекологични горива със сяра, мазут или тежки въглеводороди, да бъдат заменени с алтернативни, като втечненият природен газ, например.

Другото алтернативно гориво е зареждането на корабите с електрическа енергия в пристанищата. „Към момента, докато корабът се обработва, работят неговите генератори, които горят мазут и излъчват вредни газове, за да произвеждат електричество за корабните съоръжения.

Новата политика е самите пристанища да изградят такива системи за зареждане на корабите с достатъчна мощност, за да не работят двигатели с вътрешно горене, а да се използва захранване от брега“, коментира кап. Петров.

На форума ще се обсъжда още морската сигурност, морските магистрали и фериботния транспорт. Според експертите, за развитието на т.нар. морски магистрали в Черно море, е необходимо не само обновяването на съществуващия фериботен флот на България, а и да се създадат нови търговски отношения и връзки. Обсъжда се и визия за разширяването на съществуващата връзка България – Украйна – Грузия с Русия и Турция.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

2 × 2 =