Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас обнови изцяло апаратурата, която дозира кислорода в кувьозите на недоносените бебета. Закупени са 10 бр. нови ротаметри – устройства, които се включват към кислородната инсталация на болницата и контролират количеството кислород, който достига до кувьоза. Контролът на кислорода е от изключително значение за лечението на рисковите новородени, защото ако не се дозира правилно, може да доведе до увреждания.

Ротаметрите не са обновявани от откриването на отделението през 1996 г. Взето е и още едно устройство, което подпомага работата на лекарите – разпрашител за лекарства. Разпрашителят се поставя в кувьоза и работи на принципа на инхалатора, с тази разлика, че е специално пригоден за недоносени и преждевременно родени бебета и може да бъде включен и към кислородния апарат.

Медицинската техника е закупена по проект, разработен от Отделението по неонатология съвместно с Института за здравно образование. Той бе финансиран на Дарителския кръг, организиран от „Обществен дарителски фонд Бургас – Пиргос“ през декември м.г. По време на кръга дарители събраха половината от нужната сума за покупката на апаратурата, а остатъкът бе осигурен от фондация „Америка за България“. Целият  проект е на стойност 8200 лв. Днес купената апаратура бе представена пред дарителите и пред ръководството на „Обществен дарителски фонд Бургас – Пиргос“.

„Новата техника е много важна в нашата специалност. Освен, че спасява живота на недоносените бебета, осигурява качествена последваща грижа. Целта ни е тези деца да растат и се развиват  нормално

Освен покупката на апаратурата, проектът на Отделението по неонатология има за цел да популяризира и поощри дарителството. Благодарение на помощта от бургазлии, неонатологията на УМБАЛ Бургас постоянно обновява апаратурата си и вече разполага с кувьози и техника от най-висок клас в цяла Югоизточна България. Следващата идея на персонала е да обособи специална Семейна стая, в която родителите на недоносените бебета да прекарват повече време с децата си. За целта са необходими средства за ремонт на вече определеното помещение.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

3 + 3 =