Леглата в отделенията по хирургия, педиатрия и акушерство и гинекология в болниците в областта могат да бъдат орязани, ако бъде приета Националната здравна карта в сегашния й вариант. На извънредна среща днес в Областна управа-Бургас бе подписано възражение срещу картата, подкрепено от всички членове от Здравната комисия към Областна управа. Лично областният Вълчо Чолаков ще го връчи в Министерството на здравеопазването, заедно с декларация от всички кметове в областта, които застава твърдо срещу Националната карта.

Здравната карта е документ, който определя на територията, на която се намираме в страната, колко броя болници да има, какво обслужване да има в тях, колко лекари, по какви специалности, като по тези данни се разпределят и държавните средства към тях„, обясни областния управител. Той допълни, че картата е особено важна, защото тя трябва да отговоря на 100% на нуждите на населението. Периодът на изработването й е 3 години, като в него трябва да се извършат изменения и входират предложения.

Направи ме впечатление, че базата за определяне на всички условия и критерии в тази здравна карта стъпват на неверни данни за населението в областта. В нея са записани, че тук живеят само 412 000 души, което е базирано само на данните по постоянен адрес.  Това не отговаря на обективната действителност. Има много хора, които са с настоящ адрес и живеят на територията на областта. Има такива, които идват и от вътрешността на страната за работа през летния сезон. Нека не забравяме и туристите, като само през бургаското летище преминат 3 млн. души. Всички те са потенциални ползватели на услугите по здравната карта„, каза още Чолаков.

Д-р Вергиния Цанова, зам.-директор на Регионалната здравна инспекция в града, допълни, че в Бургас вече е изработена областната здравна карта и е била изпратена до Министерството на здравеопазването. В нея са били съобразени всички нужди методики и специфики на медицинското обслужване в областта. Съобразена е била и със здравно-демографските характеристики на населението и специфичните особености на региона.

Националната здравна карта, която вече е публикувана в сайта на Министерството на здравеопазването, не отчита обаче тези специфики. Не се отчита, че ние сме външна граница на ЕС, че сме най-посещаваната туристическа дестинации и много други важни фактори. В нея ни прави впечатление още, че в едно от приложенията, което отразява настоящото състояние на лечебната мрежа в областта, са пропуснати 5 лечебни заведения, което се надяваме да е технически грешка – сред тях попадат „Комплексен онкологичен център-Бургас“ ЕООД, Център за Психично Здраве – Бургас, Център за кожно-венерически заболявания – Бургас, Специализирана болница за рехабилитация Мари и Специализирана болница за рехабилитация – Поморие„, сподели д-р Цанова.

Правило впечатление и намаленият брой легла в областта на хиругията, педиатрията и акушеро-гинекологията. „Трябва да се има предвид, че област Бургас е 4-та по население на територията на страната, като раждаемост сме на 3-то място, а през последните години се наблюдава ръст на населението под 17-годишна възраст. Тези характеристики е много важно да бъдат отчетени при изработването на такъв стратегически документ. Нужна е актуализация по отношение на бъдещето развитие на здравеопазването в областта„, каза още д-р Цаноева.

Зам.-кметът по здравеопазване в община Бургас д-р Лорис Мануелян също изрази своето недоволство към Националната здравна карта. „Очевидно по нея е използван консервативен подход. За съжаление в него се работи предимно на исторически принцип, а точно по него Бургас винаги е бил ощетяван от към здравеопазването. Направихме голяма крачка последните 10 години тук да има развита медицинска система, а този тип карта ще ни ограничи„, заяви той.

Надявам се, че Министерството на здравеопазването ще погледнат с добро око на нашите възражения и ще отстранят технически грешки, които безспорно са допуснати„, завърши областният управител.

Снимки: BurgasNews

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

2 × one =