Минусите да потеглиш на втора

Автомобилният експерт Джейсън Фенске обясни може ли да се потегли на втора предавка с автомобил с механична скоростна кутия. И какви са опасностите. В повечето случаи това води до износване муфата на съединителя.

Когато включите на място втора предавка, се получава частично сцепление. Това води до приплъзване муфата на съединителя и впоследствие до нейното износване. Пълното сцепление се осъществява при скорост от около 8 км/ч при първа предавка и около 16 км/ч на следващата. Разбира се, тези показатели се отнасят само за механичната скоростна кутия.

Фенске все пак отбелязва, че стартирането от тази предавка е абсолютно безопасно при спускане по наклон, защото при превключването ще има пълно сцепление. Освен това при такова спускане и включване директно на втора, се получава „принудителен“ старт на двигателя. Много шофьори правят точно това, когато акумулаторът е изтощен, дори при малък наклон, стига да има кой да помогне с бутането на колата, за да достигне необходимите 16 км/ч.

Експертът посочва, че при автомобилите с автоматична скоростна кутия, в която се използва хидравлика вместо дисков съединител, няма такива проблеми. Много от тези коли като правило стартират от втора предавка.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

18 − 16 =