Минусите да потеглиш на втора

Автомобилният експерт Джейсън Фенске обясни може ли да се потегли на втора предавка с автомобил с механична скоростна кутия. И какви са опасностите. В повечето случаи това води до износване муфата на съединителя.

Когато включите на място втора предавка, се получава частично сцепление. Това води до приплъзване муфата на съединителя и впоследствие до нейното износване. Пълното сцепление се осъществява при скорост от около 8 км/ч при първа предавка и около 16 км/ч на следващата. Разбира се, тези показатели се отнасят само за механичната скоростна кутия.

Фенске все пак отбелязва, че стартирането от тази предавка е абсолютно безопасно при спускане по наклон, защото при превключването ще има пълно сцепление. Освен това при такова спускане и включване директно на втора, се получава „принудителен“ старт на двигателя. Много шофьори правят точно това, когато акумулаторът е изтощен, дори при малък наклон, стига да има кой да помогне с бутането на колата, за да достигне необходимите 16 км/ч.

Експертът посочва, че при автомобилите с автоматична скоростна кутия, в която се използва хидравлика вместо дисков съединител, няма такива проблеми. Много от тези коли като правило стартират от втора предавка.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви