15% спад на резервациите на руски туристи отчитат хотелиерите, каза Живко Табаков – председател на комисията по туризъм в общинския съвет. Предварително заявените полети от руската страна са с известен ръст, но ако те скоро не бъдат запълнени, ще има канселиране на някои от тях.

Днес неофициално се дава старт на туристическия сезон. Според Табаков прогнозите по това време са важни, защото и браншът прави въз основа на тях заявки за сезона – подготвя обекти, наема персонал. Ако прогнозите са добри, хотелиери и ресторантьори са по-готови да инвестират повече в обектите си, да експериментират и да наемат повече хора. А това води до положителни показатели в икономиката.  Добрите новини обаче не трябва да са просто демагогия, а трябва да се съобщават и проблемите, когато има такива, затова трябва да се обърне внимание на проблемите с руския пазар, смята Живко Табаков.

Руските граждани, които идват у нас са два вида – тези, които имат собственост тук и такива, които избират нашето Черноморие за почивка. Очевидно е, че собствениците на имоти в България имат проблеми, каза специалистът по туризъм. Това е видно от забавянето на плащането на таксите към стопаните на техните имоти, когато те са в комплекси. Това е показател за обезценяването на рублата в Русия.

Другата категория са туристите. За техния отлив влияние оказва успокояването на геополитическата обстановка в Турция. Тя води изключително агресивна политика по отношение на маркетинг зад граница, ниски цени и дотиране на полети, компенсации по отношение на туроператори и турагенти. Това, което ги спира да идват у нас, са високите цени на визите и на самолетните билети. В Египет и Тунис обстановката също вече е по-спокойна и това ни поставя в много конкурентна среда, каза още Живко Табаков.

За 2017г. малко над 550 хил. руски туристи са минали през България, като предпочитанията на около 70%  са Южното Черноморие . Ако прогнозите за спад от 10-15% се оправдаят, около 70 000 руски туристи по-малко ще посетят страната ни това лято.  Това ще окаже влияние върху туризма у нас, тъй като тези туристи не генерират само нощувки, а ползват всички услуги.

Все още обаче стои въпросът за персонала по курортите ни това лято. Според Живко Табаков работодателите са наясно, че за да привлекат качествени работници, трябва да им предложат високи заплати. Това е много специфично, защото от една страна трябва да поддържаме ниска себестойност на продукта, а от друга – високи заплати на персонал, обяснява Табаков. Проблем е, че няма такава гилдия – на готвачи, сервитьори и хората, които започват да се занимават с това, често се отказват още в началото или напускат страната. Миналата година работници от Украйна са компенсирали до голяма степен тази липса. Тази година положението вероятно ще бъде същото.

Туристите, които идват у нас, предпочитат големите ни курорти или базите по Южното Черноморие. Факт е, че през Бургас те само минават. Тогава си задаваме въпроса: Туристически град ли е Бургас? “ Трябва да бъде“,  отговаря Живко Табаков. Все още се разпознава като административен център, но през последните години са се направили инвестиции в тази посока. Все още има недостиг на леглова база, особено висока категория, както и недостиг на атракции. В момента туристите посещават пясъчните фигури, Акве Калиде, остров Света Анастасия. Тази година трябва да започне да се изгражда и парк „Европа“. Бургас трябва да работи повече зад граница, смята Табаков. Тази година градът се е явявал само на 4 изложения. Трябва да посещава повече туристически борси и да бъде по-гъвкав в дигиталната реклама, а в ОП „Туризъм“ трябва да се създаде звено, което да изготви туристическа политика на общината.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви