Бургаска област е на девето място в страната  по средна работна заплата, каза в деня на труда председателят на КНСБ в Бургас Здравко Тошков. Работещите тук получават  средно по 844лв. Това обаче означава, че много от хората са на прага на бедността, защото издръжката на едно четиричленно семейство е 2325лв. Това означава, че, за да живее нормално, на един човек са нужни 581лв. Ако приемем, че в семейството работят и двамата родители и получават средна заплата, това е 1688 лв.,  или  422 лв. на човек. Границата на бедността е определена на ниво малко над 300лв. Според Здравко Тошков само с толкова средства разполагат хиляди, при това работещи хора.

Решението, според синдикалния лидер е в работещи предприятия и ангажираност от страна на работодателите за квалификация и преквалификация на работниците.

В Бургас не може да се говори за висока безработица, особено в началото на летния сезон, тъй като масово се наемат хора за туристическите обекти. Временната заетост обаче не е решение на проблема и чрез нея не се генерират доходи и не се повишава стандарт, каза Тошков.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

4 × four =