Българово празнува днес двоен празник и то ден по-рано от обичайното. Празникът ни всъщност е на 2 април, когато хората в Българово почитат патрона на църквата -Св. Цар Симеон Първи кръстител, а местните жители с гръцко потекло – летния Св. Атанасий, каза кметът Йордан Йорданов. Мъдрите хора решили да празнуват заедно, а избрали 1 май, защото е почивент ден. Празникът започва с кулинарна изложба на младите булки. В Българово има млади жени, които са взели местни момчета, от цяла България, уточни кметът. Те ще приготвят традиционна гозба от своя край. Храната ще се продаде и парите ще бъдат дадени на детската градина.

Местни занаятчии – кошничари, медникари и грънчари, ще покажат своето изкуство. Всеки ще може да опита да направи свое изделие. Ще гостуват и майстори от „Генгера“ в Айтос.

В Българово за празника ще има и мини Флора. Ще се продават цветя в саксии и посадъчен материал, който може да се засади в градината.

Вечерта хорото ще поведе ансамбъл „Странджа“.  А на 2 май в църквата, която е повече от 100-годишна, ще се раздаде курбан за здраве.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

five × one =