17 млн. лева са събрани през 2017 година от концесиите и наемите на плажовете. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на парламентарния контрол. По думите й това е ръст с около 22 на сто спрямо 2016 година.

Тя поясни, че от началото на този мандат на кабинета, т.е за 1 година неохраняемите плажове са намалели от 106 на 89. в Момента по думите й те са 86 .

Ангелкова увери, че нейното ведомство упражнявало непрекъснат контрол върху стопанисването на плажовете и тази година ще бъдат дори още по-засилени. Миналата година са били извършени 428 проверки. Над 300 000 глоби са били наложени през миналата година. Основните нарушения са недостатъчен брой спасители и неспазване на изискванията за свободна и платена зона.

В кулоарите на НС Ангелкова пък заяви, че е против връщането на пушенето в заведенията. „Това не влияе върху ръста на туристите, нито върху посещаемостта. Нещата трябва да останат по начина, по който са в момента. Не смятам, че при положените усилия през годините да няма пушене в местата за хранене трябва да се върнем отначало“, посочи Ангелкова.

По думите й въвеждането на забраната преди години също не е повлияла негативно, точно обратното. Тя отчете ръст от над 25% на международните туристи, които са посетили страната ни за последните 2 години. Тоест забраната, която въведохме преди няколко години за пушене на обществени места, по никакъв начин не води до намаляване на броя на туристите. Те се увеличават устойчиво всяка година благодарение на усилията, които се полагат, така че да се популяризира България като туристическа дестинация и да бъдем разпознаваеми като дестинация за туризъм 4 сезона“, обясни Ангелкова.

От министерството не са правили анализ какво ще се случи, ако се върне либерализирания режим за пушене. Според нея, ако се стигне до законодателна инициатива, е редно да има широк публичен дебат.

Проверките за това дали преместваемите обекти отговарят на изискванията или не стартират от 1 юни, когато стартира активния летен туристически сезон.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

two × 2 =