Точно в 3,29 часа българско време лидерите на Северна и Южна Корея – Ким Чен-ун и Мун Дже-ин се ръкуваха на границата между двете държави. След това хванати за ръце я преминаха символично.

Ким Чен-ун е първият севернокорейски лидер от Корейската война през 1953-та година, който стъпи на южнокорейска територията.

Присъстващите на този исторически миг две делегации избухнаха в ръкопляскания. Това стана в демилитаризираната зона между двете страни.

След оживения разговор и усмивките Ким Чен-ин направи привикващ жест към Мун в посока на Северна Корея. Мун се засмя и прие поканата. Лидерите направиха няколко крачки, пресякоха границата и постояха няколко мига на севернокорейска територия. Времето беше използвано за протоколни снимки. След това двамата лидери се върнаха в Южна Корея.

Двамата лидери бяха приветсвани от почетен караул, облечен в традиционни носии.

В момента на преминаването на границата от Ким Чен-ун, Панминчжон стана символ на мира, а не на разделението, отбеляза президентът на Южна Корея.

В севернокорейската делегация е включена сестрата на Ким – Ким Йо-чен, която през февруари беше на церемонията по откриването на Зимната олимпиада в Пьончан.

Първите разговори започнаха, след като севернокорейският комунистически вожд се подписа в книга за гости и участва в протоколни снимки.

Сега откриваме нова глава – поставяме началото и започва ерата на мира. Това написа в книгата за гости Ким Чен-ун.

Пролетта може да е дошла на Корейския полуостров, изтъкна Мун Дже-ин в началото на преговорите. Той окачестви решението на Ким Чен-ун да пресече демаркационната линия между двете държави като „смело“ и „символ на мира“ и изрази надежда, че двамата могат да работят заедно, за да вземат „смели решения“.

„Осъзнавам каква отговорност лежи на нашите плещи и съм ви благодарен за решителността и мъжеството, които проявихте, идвайки на тези преговори. Нека заедно да проявим мъжество и решителност и да донесем мир и благоденствие на Корейския полуостров. От този ден демаркационната линия вече не е символ на раздора, тя стана символ на мира“, отбеляза южнокорейският президент.

Мун Дже-ин изтъкна също, че е готов „да води преговорите цял ден“, ако се наложи. Ким Чен-ун заяви, че срещата може да помогне „да се навакса изгубеното време“.

По време на историческата среща на лидерите на двете страни, Ким Чен-ун е казал на Мун Дже-ин, че двете съседки трябва да провеждат редовни срещи на върха.

„Нека се срещаме по-често. Нека построим един по-добър свят“, изтъкнал вождът Ким.

От друга страна, предложението на Мун Дже-ин било да бъдат свързани железопътните мрежи на разделения полуостров. Той също така изразил интерес да посети свещената планина Паекту в Северна Корея, която се намира близо до столицата Пхенян, като поканил Ким Чен-ун от своя страна да посети Сеул.

Двамата държавни ръководители са разговаряли основно за премахването на ядрените оръжия от Корейския полуостров и мира между двете страни.

Сестрата на севернокорейския вожд е предложила по време на преговорите между двамата лидери да се ускори обединението на двете Кореи. Предложението било посрещнато с одобрителен смях от всички, присъстващи на преговорната маса.

Срещата беше белязана също така от шеги и закачки. Ким се пошегувал във връзка с това, че носел за срещата на върха прочутата севернокорейска студена юфка. „Надявам се, че действително ще се насладите на юфката, която сме донесли“, заяви той.

Ким се пошегувал също, че повече няма да безпокои южнокорейския си колега, будейки го рано сутрин с ракетни изпитания.

По-късно Ким Чен-ун и Мун Дже-ин ще засадят специален бор, използвайки почва и вода от двете страни, символизирайки „мира и просперитета“.

Заради срещата на върха животът в цяла Южна Корея замря, за да може хората да гледат историческата среща, посочва Ройтерс.

В столицата Сеул пред сградата на кметството е поставен огромен телевизионен екран, а целият площад отпред е украсен с цветя във формата на Корейския полуостров. Учебните занятия в училищата ще бъдат отменени.

Не се размина без протести в Южна Корея. Активисти се събраха на демонстрация, обявявайки се против историческата междукорейска среща на върха. Част от лозунгите на протестиращите гласяха: „Време е да бомбардираме Северна Корея“; „Спрете геноцида в Северна Корея“; „Обичаме президента Доналд Тръмп“ и др.

От Белия дом обявиха, че се надяват преговорите да постигнат напредък към мир и просперитет. Срещата на върха между Северна и Южна Корея се разглежда като прелюдия към предложената среща между Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп, което би било също безпрецедентно събитие в исторически план, тъй като нито един действащ американски президент не се е срещал с вожд на Северна Корея.

Сближаването между Северна и Южна Корея започна през януари, когато Ким показа, че е отворен за диалог с Южна Корея. През следващия месец двете страни дефилираха под общ флаг по време на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри, която се проведе в Южна Корея.

Новият апетит на Ким Чен-ун за дипломация доведе до ключовия поврат, който беше среща с висши южнокорейски официални лица през март, а след това стана ясно, че Ким също така ще се срещне с Тръмп.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви