Ново изискване за присъединяването на България към еврозоната може да ни отдалечи от единната валута. От близо година Европейската комисия поставя като бариера пред приемането ни във валутно-обменния механизъм ERM2, известен като „чакалнята“ на еврозоната, ниските доходи и недостатъчно развитата икономика. Сега от страната ни се иска първо да се присъедини към Единния банков съюз. Това стана причина финансовият министър Владислав Горанов и премиерът Бойко Борисов вчера да изразят недоволство, че Европа ни поставя критерии, които не фигурират в европейското законодателство.

„България има стъпки, които първо трябва да предприеме. Присъединяването към еврозоната означава присъединяване към банковия съюз и трябва да дискутираме, включително с ЕЦБ, какво значи това в реално изражение“. Това заяви вчера зам.-председателят на Еврокомисията Валдис Домбровскис, който взе участие в дискусия на тема „България в еврозоната – въпроси и отговори“.

Българското правителство обаче е резервирано към подобен сценарий и ще настоява членството в банковия съюз да не е условие за ERM2, а двата процеса да вървят паралелно. Членството в банковия съюз на практика означава големите български банки да попаднат под директния надзор на ЕЦБ. По време на друг форум за еврозоната, организиран от Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти, премиерът Бойко Борисов съобщи, че заради този спор не храни очаквания в следващите два-три месеца да има развитие по темата за eврозоната.

„Заедно с Европейската комисия работим в момента да се подготвят документите. До един месец ще получим пътна карта за кандидатстването. След това предстоят интензивни преговори, но тихи, с ЕЦБ и другите банки, от които зависи вземането на решение“, поясни Борисов. Според него „можем да се поздравим с успех в рамките на една година“. „Иска ми се по-бързо да стане, но много е бавна системата, много са големи страховете в Европа. Всеки ден има нови идеи в тази посока, и те са повече за разделение, отколкото за обединение“, каза още Борисов.

Премиерът обаче не пожела да се ангажира с конкретен срок кога България официално ще подаде молба за членство в чакалнята на еврозоната. Преди време финансовият министър Владислав Горанов каза, че това ще стане до края на българското председателство на ЕС, т.е. до края на юни. „Европейците не обичат да ги пресират с такива неща. Там животът тече по-бавно, трябва да сме внимателни със сроковете“, посочи вчера Борисов.

За пореден път премиерът и финансовият министър се оплакаха, че България е изпълнила всички формални критерии за членство в еврозоната и няма причина да получи отказ за присъединяване към еврозоната. „През последните години основните икономически показатели на България са по-добри от тези на някои страни, които отдавна са в еврозоната“, каза Горанов. Според него ще е лицемерно и извън правилата Европа да ни третира по различен начин.

в.Сега

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви