По повод медийни публикации за незаконно строителство на плаж „Иракли“, РИОСВ-Бургас информира, че цитираните обекти граничат с морски плаж „Вая“ в землището на с. Емона, община Несебър. Мястото е популярно като „Плаж Иракли“, но в действителност плажът „Иракли“ се намира на юг от плаж „Вая“.

Строителството засяга частни имоти в местността „Кладери“ в землище на село Емона, които са били заети в миналото от пионерски лагер. За инвестиционното предложение „Ваканционен комплекс“ в РИОСВ – Бургас е проведена процедура по оценка въздействие върху околната среда (ОВОС) и има издадено положително Решение № БС-10-6/11.08.2011 г. Обектите са част от съгласуваното инвестиционно предложение и представляват еднофамилни къщи с басейн, ограда и озеленяване.

През 2013 г., директорът на РИОСВ – Бургас наложи принудителна административна мярка за спиране на строителството за отклонение в строителните параметри, като издаде заповед от 21.01.2013 г. Заповедта беше обжалвана в Административен съд в Бургас и отменена. С Решение от 7.11.2014 г. Върховният административен съд се произнесе в полза на инвеститора.

След произнасянето на съда, РИОСВ-Бургас няма правно или законово основание за спиране на строителството.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви