Неизчерпаемите теми на Бургас през последните месеци – търговските обекти и Зелената зона, отново се завръщат с пълна сила в залата на Общински съвет. 32 докладни очакват решенията си на днешната сесия. Старейшините на града пък отново ще могат да се надпреварват да убеждават бургазлии защо именно предложенията на техните политически групи са най-добрите за благото на града, а останалите са сравними с Апокалипсиса.

Заседанието започва с докладна записка на Димитър Николов за изменение и допълнение на Наредбата за преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейности и елементите на градско обзавеждане на територията на Община Бургас.

Общинският съветник Живко Табаков, за когото това ще бъде последната сесия като член на групата на Реформаторите /вижте защо тук/, има свои предложения за промени в Правилника за търговските обекти, с които да бъдат задоволени потребностите на бизнеса, след като сега действащият текст на Наредбата не е ефективен и не отговаря напълно на обществените нужди. Следващата докладна отново е предложение на Табаков и с нея той иска Зелена зона в Бургас да не функционира през уикендите. В негова подкрепа вече се обявиха над 13 000 бургазлии /вижте повече тук/.

Съветниците ще трябва да вземат решение за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в Спортен комплекс „Изгрев” и Плувен басейн „Славейков“. Веселин Пренеров от ГЕРБ пък иска изменение и допълнение на Правилника за условията, реда и критериите за предоставяне финансови средства от бюджета на Община Бургас за финансиране издаването на книги на бургаски автори.

Колегите му мнозинството искат и закупуване на система за мониторинг на качеството на въздуха и газ анализатор за измерване на вредните емисии от отработили газове на автомобилите. Управител на „Благоустройствени строежи“ ЕООД Иван Маринов Апостолов предлага в ОбС отдаването под наем след провеждане на публичен търг с явно наддаване на недвижим имот, собственост на „Благоустройствени строежи“ ЕООД за срок от 10 години.

Съветниците ще трябва да одобрят и командировки, както и разходите по тях на Димитър Николов, кмет на Община Бургас, и Костантин Луков, председател на Общински съвет.

Краят на сесията идва с питания от страна съветници. Първото е на Кирил Петков, общински съветник от БСП, относно изграждането, проектирането и изпълнението на „Спортен комплекс със закрит басейн и игрище за футбол с трибуни и обслужващи сгради“.

Следващото питане е на страна на  Калояна Живкова от ГЕРБ относно действията по почистване и облагородяване на местността около връх Шилото. Георги Дракалиев пък иска да разбере повече за чистотата на атмосферния въздух на територията на Община Бургас, както и какво ще се случи със сградата на бившето училище „Христо Ботев” в с. Извор, Община Бургас.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви