Старият кабриолет Volkswagen Beetle модел 1970–1979-а може да има нов живот и много ефектна външност /пък и вътрешност/ след като бъде поработено върху него от ателието Memminger Feine-Cabrios & Stahlbau от Райхертсхофен, Германия и се превърне в Memminger Roadster 2.7. Числото обозначава ходовият обем на мотора.

Преобразяването на “костенурката” е повече от впечатляващо – в купето е монтирана тръбна рама за усилване, монтирани са нови външни панели, усилени са спирачките и окачването. Габаритите на тунингования автомобил са – дължина 4037 мм, ширина 1725, височина 1245, междуосието е 2444 мм. Новите гуми са 225/45-18 отпред и 255/40-18 отзад.

На мястото на старият стандартен мотор е монтиран четирицилиндров боксер 2.7 л с разпределено впръскване, мощност 210 к.с. и максимален въртящ момент от 247 Нм. Предавателната кутия е петстепенна, механична. Динамичните качества не се разкриват, но е повече от ясно че ще са далеч по-добри отколкото позволяваха стандартните за модела двигатели 1,1 и 1,6 л. Компанията не е нарушила хармоничния минималистичен интериор на колата със съвременни екрани и други, несъответстващи на епохата джуджавки.

Като цяло машината е много близка към историческата си основа, но като дан на времето в нея се откриват интегрираната в предното стъкло антена и биксеноновите фарове. Цената на преработката, както на кабриолета, така и на другите варианти на стария бръмбар е по договаряне на място в компанията.

С възстановяване и тунинг в стил ретромода в Memminger Feine-Cabrios & Stahlbau се занимават от 1998-а година насам, въпреки че самата тя е доста по-стара. Преработват се както кабриолети, така и закрити модели. Много от резервните части за бръмбарите вече не се произвеждат в оригиналния им вид и затова от Memminger имат собствено производство, както за елементите на купето, така и на шасито. Всичко се прави в Германия без никакво “желязо” от Китай, както подчертават изрично от компанията.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

twenty + 3 =