До този момент община Бургас и държавата са инвестирали чрез дружества в индустриалния парк в Бургас над 5 млн. лв., като те се възвръщат под формата на преки инвестиции от наши и чужди инвеститори, каквато е и крайната цел на създаването на парка. Това каза Стамен Стамов, изп. директор на Индустриален парк Бургас, пред Bloomberg TV Bulgaria

Крайната цел на създаването на парка е създаване на работни места и защита на публичните интереси, поясни събеседникът.

„Всичко започна през 2009, когато се изготвя и приема подробния устройствен план на индустриалната зона и когато изградихме довеждащата инфраструктура – общо около 400 дка“.

„Усилено работехме за привличане на инвеститори, като сред първите бяха производители на храни за домашни любимци и производство на бетонови смеси, мебели, логистичен център, предприятие от хранително-вкусовата промишленост. Днес има около 30 инвеститора в различни сфери на индустрията“.

Плановете за развитие на зоната се свързват с Етап 2, каза още Стамов. По думите му ще бъдат търсени терени за производствени цели, защото се е „изчерпал капацитетът на индустриалния парк“.

„На територията на Южна промишлена зона в Бургас се обособяват допълнителни парцели с обща площ над 600 дка., разделени на имоти между 20 и 160 дка. Търсят се средни и големи производители, като това е единствената възможност да се откликне на сериозния инвеститорски интерес в различни сектори на икономиката“.

Ако до сега зоната бе ориентирана основно към малки и средни производители, то сега ще можем да търсим и инвеститори от по-голям мащаб, каквато е и крайната цел, подчерта той.

В своя пълен мащаб ефектът от изградения индустриален парк върху целия регион се очаква да бъде видян след около две години, добави Стамов.

1 КОМЕНТАР

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви