Първият обучителен семинар за предприемачи се проведе днес в Бургас. Той е  част от инициативата за подпомагане на малкия бизнес в България, чиито инициатори са вестник „24 часа“ и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП). Партньори на инициативата са Министерството на икономиката, Конфедерацията на работодателите в България (КРИБ), Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ) и Пощенска банка.

Кметът Димитър Николов откри семинара, като подчерта, че малките и средни фирми са гръбнака на всяка икономика. 65 фирми работят само на територията на Приморски парк, каза кметът и допълни, че на територията на цялата община функционират 37 000 фирми, като 95% от тях са малки и средни. А работата на администрацията е да им осигури нормални условия за развитие.  Кметът каза още, че напоследък се наблюдава миграция на малки и средни фирми и от други населени места.

Целта на събитието е да постави фокус върху възможностите за финансиране на проекти по Оперативна програма „Конкурентоспособност“. Една от възможностите е за насърчаване на стартиращо предприемачество и това предизвиква най-голям интерес, каза представителят на Министерството на икономиката Любомир  Ганчев.

По програмата ще се финансират около 400 новооткрити фирми. Обсъжда се финансирането да е до 200 хил. лв., като програмата осигурява 80% от парите, а останалите 20% са ангажимент на самите фирми. Повече точки ще получават при оценяването тези предприятия, чиито собственици са до 29 години или над 50-годишни жени.  Ще се дават пари за развитие на местни производства, на софтуерни и комуникационни фирми и занаяти. Програмата ще стартира през месец юни и тогава ще станат ясни повече подробности.

Внимание беше отделено и на застраховането на различни рискове, свързани с дейността на фирмите. Участниците в семинара получиха и съвети как да си осигурят защита от държавата при неплащане, забавено плащане по търговска сделка или изпадане в несъстоятелност на партньорски фирми.

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

two × 2 =