Движение България на гражданите напусна Реформаторския блок. Преди това формацията замрази за един месец членството си в коалицията. Една от причините, според местния лидер на движението Живко Табаков са липсата на ясна позиция от страна на синята коалиция да бъде опозиция на управляващото мнозинство. Друга причина е липсата на визия да се създадат реформаторски общности за демокрация по места. След едномесечно изчакване такава позиция не е била ясно изразена. След това първо са напуснали от „Глас народен“ на Светльо Витков, а сега и ДБГ.

Живко Табаков е на мнение, че СДС по-скоро са се ориентирали към дясно-патриотична ниша, отколкото да бъдат опозиция на сегашното правителство.   „Ние нееднократно сме заявявали, че работим срещу това правителство, не само на ГЕРБ, но и на Обединени патриоти, затова е абсолютно логично цялото дясно пространство, което се е обединило срещу тази идея, да работи за предсрочни парламентарни избори и за смяна на феодализма“, каза Живко Табаков.

По отношение на прeдположенията, че ДБГ ще се присъедини към новата формация „Демократична България“ Табаков посочи, че е на мнение, че дясното пространство трябва да се разширява и то е естествен партньор на Движението.

Той обаче подчерта, че това няма да стане на всяка цена. „Имаме и други възможности, както на местно ниво с различни партии и неправителствени организации „, каза Табаков. Въпреки многото възможности, той заяви, че няма за къде да се бърза. ДБГ има два областни кмета, редица кметове на общини,  над 100 общински съветници в цялата страна. Това показва, че ДБГ не е малка партия и може както да върви по самостоятелен път, така и да влезе в коалиция, но първо трябва да усети, че е желан партньор.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

11 + eight =