Основателят и главен изпълнителен директор на социалната мрежа Фейсбук (Facebook) Марк Зукърбърг призна пред Конгреса на САЩ, че компанията му не е направила достатъчно, за да предотврати злоупотреби, и поднесе извиненията си. Той заяви това в писмено изявление, чиито текст бе разпространен днес, информира Ройтерс.

„Сега е ясно, че не направихме достатъчно, за да предотвратим тези инструменти да бъдат използвани за причиняване на вреди“, посочва Зукърбърг в изявлението до комисията по енергетика и търговия на Камарата на представителите.
Възгледите ни за нашата отговорност не бяха достатъчно широки и това бе грешка, допълва той.

Това бе моя грешка и съжалявам. Аз създадох Фейсбук, аз го управлявах и аз съм отговорен за това, което се случва, признава Зукърбърг.

Предприемачът днес се среща с американски законодатели, преди утре да започнат двудневните му изслушвания пред Конгреса.

Фейсбук бе замесена в скандал, след като вестник „Ню Йорк таймс“ съобщи, че британската компания Кембридж аналитика (Cambridge Analytica) е събрала личните данни на над 50 милиона потребители на социалната мрежа, за да разработи алгоритъм за анализ на политическите предпочитания на избирателите.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви