Лични данни на над 35 000 български потребители във Фейсбук вероятно са били събрани неправомерно от компанията „Кеймбридж Аналитика“. Това отговориха от Фейсбук тази сутрин след запитване на „По света и у нас“, съобщи БНТ.

По данни на социалната мрежа 18 българи са свалили приложение под формата на анкета, даващо достъп до лична информация. Броят на засегнатите обаче е в пъти повече – 35 718, тъй като приложението е получило достъп до профилите и на техните приятели.

Освен списъка с контакти, информацията за потребителите е включвала детайли като електронна поща, рожден ден, роден град, място на пребиваване, снимки, видеа, харесвания и публикации в социалната мрежа.

„Използвахме възможно най-разширена методология, казаха от Фейсбук. Това е най-добрата ни прогноза за броя на хората, които директно са инсталирали приложението, и броя на приятелите им, чиито данни може да са били събрани“.

Фейсбук вече започна да уведомява общо поне 87 млн. потребители по света, замесени в скандала. Социалната мрежа поднесе извиненията си на засегнатите потребители.

1 КОМЕНТАР

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

5 × four =