Собствениците на Формула 1 от „Либърти медиа“ представиха плановете си за промяна на спорта от сезон 2021. Американската компания, която придоби търговските права от Бърни Екълстоун в началото на 2017 г. продължава да търси начини към повишаване на конкуренцията и интереса към най-престижната автомобилна надпревара.

Преди началото на състезателния уикенд за Гран при на Бахрейн шефовете на „Либърти медиа“ проведоха среща с екипите, които в момента са в шампионата. На нея бяха представени насоките, към които ще се върви от 2021 г. Тогава изтича настоящото споразумение „Конкорд“.

Една от основните промени е, че задвижващите системи от 2021 г. ще са по-евтини, по-опростени и ще бъдат доста по-шумни. От „Либърти“ изразиха надежда, че те ще са по-мощни, но и същевременно ще се работи към намаляване на необходимостта от наказания.

„Новите правила ще позволяват направата на уникални двигатели от всеки отбор, но и достатъчно привлекателни, за да влизат още участници“, гласи разяснението.

Двигателите ще продължават да са турбохибридни, но вероятно ще бъде премахнат един от моторгенераторите – MGU-H, този на изгорелите газове, като в същото време MGU-K (кинетичната енергия) ще е по-голям.

Една от важните новости ще бъде въвеждането за таван на бюджетите. Според непотвърдена информация това ще е сума от порядъка на 150 млн. долара. В момента водещите отбори „Мерцедес“ и „Ферари“ имат годишна издръжка от над 400 милиона, а „Ред бул“ около 350. Целта на „Либърти медиа“ е да намали разликата между тимовете в шампионата.

„Ферари“ ще продължи да получава бонус заради историческата стойност на италианската марка, както и това, че произвежда двигатели за другите отбори. Вероятно обаче бонусът за Скудерията ще е с по-ниска стойност.

„Болидите трябва да позволяват повече изпреварвания. Инженерната мисъл ще бъде много важна, но също така искаме да увеличим пилотския фактор“, добавиха собствениците на спорта.

Те планират да стандартизират компоненти като електрониката на болидите, а вероятно и шаситата, а двигателите и аеродинамиката да зависят от всеки отбор.

Дневник.БГ

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви