Федералният съвет на Австрия (горната камара на парламента) подкрепи решението на Националния съвет (долната камара) и гласува за отмяна на забраната за пушене в местата за обществено хранене от 1 май.

В същото време обаче Австрия забранява да се продават тютюневи изделия на лица под 18 години, както и пушенето в автомобилите в присъствието на непълнолетни. Подобна забрана въведе и Гърция.

„Протестът на Социалдемократическата партия на Австрия и на „Зелените“ не успя да попречи на Австрийската народна партия и Австрийската партия на свободата да одобри решението в полза на изменението на закона за тютюнопушенето, според което в ресторантите ще продължат да съществуват помещения за пушачи“, се казва в съобщение на парламента от четвъртък вечерта.

С поименно гласуване от 61 депутати в горната камара за отмяна на всеобщата забрана гласуваха 32.

Забраната за пушене в ресторанти и кафенета бе приет в Австрия от предишното правителство и трябваше да влезе в сила от 1 май т.г.

Австрийската партия на свободата (АПС) обаче поиска отмяната на тази мярка като условие за участието си в правителство с АНП. АПС поддържа либералната теза, според която гражданите трябва свободно да избират дали и къде да пушат.

Социологическо проучване на Института за маркетингови изследвания (GfK) по поръчка на австрийската обществена организация „Инициатива на лекарите срещу вредното влияние на пушенето“ показа, че голямото мнозинство от австрийците са срещу намерението на правителството да отмени забраните за пушене в баровете, кафенетата и ресторантите.

Около 70% от запитаните са за пълна забрана, 29% са против забраната, 1% не са дали категоричен отговор. Допитването е проведено през февруари и в него са участвали хиляда души над 15 годишна възраст.

ВЕСТИ.БГ

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви