Нов регламент за защита на личните данни влиза в сила на 25 май. Той ще доведе по-съществени изменения в режима и системата на всички фирми и администрации, разполагащи с тях. Адвокатите Димитър Тодоров и Николай Цветанов коментираха темата в студиото на „Денят ON AIR“, като и двамата подкрепиха тезата, че имаме добре разписано законодателство по въпроса.

„Новият регламент е предвидил и възможности за налагане на санкции, които са общоевропейски, затова и размерът им е висок. Той е фиксиран до 4% от световния оборот на съответната организация или 20 млн. евро – която сума от двете е по-високата“, отбеляза Тодоров.

С тези си думи той постави темата за смисъла на наложените санкции, като подчерта, че те са поводът бизнесът да организира своята работа по такъв начин, че защитата на личните данни да бъде достатъчно ефективна.

„Но, доколко фирмите са въвели необходимите технически и юридически мерки, за да посрещнат ефективно изискванията – е съвсем друг въпрос“, поясни адвокатът.

Затова път Николай Цветанов визира статистика, според която 15-20% от бизнеса е изпълнил поставените условия на регламента. „Но за мен истината е друга“, допълни той.

По думите му, немалка част от компаниите у нас са започнали да изпълняват съответните изисквания, но средните и малките такива тепърва започват.

Адвокатът разясни обаче, че с тази голяма сума не се цели един бизнес да се прекрати, а по-скоро да накара фирмите да усетят строгостта на закона.
dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви