сервитьор

Бюрото по труда в Бургас ще се справя с дефицита на кадри в туризма с безплатни курсове за бармани и сервитьори. На тях ще могат да се запишат трайно безработни, които освен че ще придобият нови умения, ще получават и по 8 лв. на ден под формата на стипендия. Толкова ще плаща ведомството за присъствието им на обучителните лекции, пише „24 часа“.

„Целта е да подготвим кадри, които да се реализират в сферата на ресторантьорството, където има недостиг на хора“, коментира шефът на бюрото Живко Янакиев.

По груби изчисления за пълно комлектуване на персонал за сезона по Южното Черноморие са нужни около 80 000 работници, като само за Слънчев бряг не достигат около 15 000 души.

Тази година собственици на хотели и ресторанти започнаха по-отрано набиране на хора, за да се подсигурят навреме, тъй като конкуренцията помежду им е голяма, а гладът за квалифицирани кадри се чувства все по-осезаемо.

Недостиг има, но ще се справим, отново ще разчитаме и на работници от Украйна, Молдова, Македония, Беларус, заяви шефката на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова. Тя обаче отрече слуховете за космически заплати, които ще се дават това лято в туризма, само и само да се подсигурят с кадри хотелиери и ресторантьори.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви