За седма поредна година Републиканският шампионат по мотокрос ще стартира на едно от най-атрактивните и трудни трасета за мотокрос в България – мотополигон „Порой“.

Официалното откриване на Grand Prix Поморие 2018 ще бъде в неделя, 1 април, след което ще започнат и официалните стартове за сезон 2018 на Републиканския шампионат. В Grand Prix Pomorie 2018 заявки за участие са подали над 100 състезатели от България, Румъния, Молдова и Гърция, които ще се състезават в класовете МХ65, МХ85, МХ2, МХ1 и МХ.

Това ще бъде първото от общо осемте състезания на националния шампионат, като традиционно домакини след черноморския кръг ще бъдат мотополигоните в Севлиево, Левски, Самоков, Троян, Благоевград и Айтос.

На старта в различните възрасти ще застанат претендентите за първото място: при най-малките пилоти от клас МХ65 – Мирослав Димитров /Марица Рейсинг Тийм/ и най-бързият в момента румънец – Золтан Ордог и др; в категория МХ85 са Радостин Михайлов /Несебър Мото/ и дебютантите Виктор Бориславов /Мото Спорт Варна/ и Християн Георгиев /НСА Моторспорт/; в клас МХ2 стартират Майкъл Иванов /НСА Моторспорт/, Хакан Халми /МСК Севлиево/, Николай Малинов /Мото Спорт Варна/, Жулиан Георгиев /Несебър Мото/, Любомир Васев /НСА Моторспорт/, Станислав Цеклеов /АИТ Рейсинг Тийм/, Алекс Димитров /Мотоспорт Варна/, дебютантите в тази категория Кристиян Иванов /НСА Моторспорт/, Виктор Нейчев /Еърмакс рейсинг/, Християн Даков /МСК Етрополе/, Димитър Грозданов /МХ Тийм Симитли/ и др. В клас МХ1 ще се състезават Адриан Радуца от Румъния, Тони Цветков /Панчо Рейсинг Тийм/, Ивелин Манев /Моторейсинг Варна/, Симон Венев /НСА Моторспорт/, Томислав Томов /Мездрея МХ Рейсинг/, Георги Георгиев /Несебър Мото/.

При пилотите от клас МХ сезонът ще започне без шампиона за 2017 г. Владимир Попов, но в конкуренцията на 42-ма пилоти състезанията ще бъдат повече от интересни. Мартин Тодоров /Еърмакс рейсинг/ и Юлиян Райчев /Панчо Рейсинг Тийм/ ще представят желязната пернишка школа, съотборниците Александър Ленев и Григор Царев /Джей Ар Си/ са столичното дуо със сериозни шансове за подиум.

Трасето на мотополигон „Порой“ включва специфичен пясък, характерен за региона, общо 28 технически елемента като трапецовидни скокове, вълни, терасирани виражи и прави участъци. Всичко това го превръща в едно класическо и трудно мотокрос съоръжение. Трябва да се отбележи, че за разлика от други, „твърди” трасета, по време на един състезателен уикенд, почвата на поморийското трасе е в непрекъснат процес на издълбаване, линиите за каране се променят с всяка изминала обиколка.

Днес, 31 март, са квалификациите, като ще се проведе и един състезателен манш за клас МХ. В неделя, след официалното откриване, от 10.30 ч., предстоят стартовете в останалите класове.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви