Районен съд – Бургас определи да бъде взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Андон Х., привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 155а, ал. 1 от НК, за това, че в периода 09.01.2017 г. до 25.01.2018 г., в гр. Бургас, чрез социалната мрежа Фейсбук и програма Месинджър, с цел – блудствени действия, установил контакт с лице, ненавършило 18 –годишна възраст. Мъжът е от Шумен, а жертвата е от Бургас.

В своите мотиви съдът счете, че престъплението, за което е привлечен като обвиняем Андон Х. е „тежко“ умишлено престъпление, за което законът предвижда наказание от 1 до 6 години „Лишаване от свобода“. От събраните доказателства в досъдебното производство, може да бъде направено обосновано предположение, че е възможно Андон Х. да е извършил деянието, за което е обвинен. Съдът прецени и наличието на опасност от укриване или извършване на престъпление от обвиняемия, ако не бъде задържан. Съдебната инстанция отчете и високата степен на обществена опасност на престъплението, в което е обвинен Андон Х., също и продължителната престъпна дейност, отличаваща се с изключителна упоритост и изобретателност.

Използването на интернет, социални мрежи и сайтове за запознанства, улесняват до голяма степен извършването на престъпления, което според съда прави броя на евентуалните жертви на престъпни посегателства неограничен, а предотвратяването и разкриването изключително трудно. С оглед на това, според съда, ако Андон Х. бъде оставен на свобода, той може да продължи да извършва такъв вид престъпления или да възпрепятства провеждането на разследването, като унищожи важни доказателства, предвид факта, че за осъществяване на престъплението са използвани профили в интернет пространството, които са онлайн акаунти и информацията в тях може да бъде изменена или изтрита във всеки един момент от лицето, което разполага с данни за достъп до съответния акаунт.

Определението на Районен съд – Бургас подлежи на обжалване или протестиране пред Окръжен съд – Бургас в тридневен срок.

снимка: Бургас 24

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

17 − three =