На сесията през декември беше взето решение в Бургас да се въведе зелена зона. Тя покрива района от Пантеона към Флората, протежението по ул. „24-ти Черноморски пехотен полк“ и стига до северния паркинг на капаните. Още тогава председателят на Постоянната комисия по транспорт в ОбС Живко Табаков се обяви против това системата да работи през уикенда.

Табаков, който е и областен председател на ДБГ инициира подписка срещу зелената зона през почивните дни в този район, който на практика обхваща целия северен плаж. Тя стартира днес и ще премине през цялата община.

„Проблемът идва от това, че в събота и неделя в този район ще се заплаща. Искам да припомня, че преди две години направихме всичко възможно Бургас да предложи на своите гости най-ниската цена на бургаските плажове. Това беше добра предпоставка  Бургас да стане предпочитана туристическа дестинация. Концесионерът на плажа предлага 1 стотинка на шезлонг и на чадър, а с действията на колегите съветници от мнозинството направихме така, че да имаме 5-8 лева паркинг. Смятам, че е недопустимо да поставяме бизнеса в неравнопоставено положение, тъй като на Централен плаж синята зона не работи в събота и неделя. Много голяма част от туристите ще отидат там, вместо на Северен плаж, където ще има зелена зона“, каза при старта на инициативата Табаков.

Той се надява подписката да бъде подкрепена от хиляди граждани на общината. Тя ще се събира 24 дни, от днес до 21.април, от 11.00 до 19.00 часа. Местата за събиране са до Първа инвестиционна банка, до Часовника, Флората /на осми април/, паркинг плаж Север /на 9 април/, дома на НХК и о в офиса на ДБГ-Бургас. Ще бъдат посетени и населените места в общината. На въпрос дали е търсена подкрепа от РБ, Табаков отговори, че се разчита най-вече на подкрепата на гражданите, а не е търсено съдействие от реформаторите: „На база на подписите се надявам, че тогава и колегите от РБ, и от всички политически партии ще се съобразят с желанието на бургазлии.“

Той допълни, че в началото на април внася докладна записка с предложение зелената зона да отпадне през уикенда. В отговор на въпрос, че през лятото има хаос в паркирането около морската градина, Табаков подчерта, че решението срещу него „не идва само с въвеждането на определи зони. Знаете, че постоянно увеличаваме сините зони. Не смятам, че те решиха хаоса. Въпреки това бургазлии имат проблем с паркирането“, каза Табаков и отново наблегна не неравнопоставеността между двата плажа – Централен и Северен през събота и неделя. Съветникът добави, че би трябвало да бъде премахната и бариерата към Солниците, за да могат туристите да се възползват от тази зона. В заключение по темата той посочи, че решението е да бъдат построени повече паркинги, както буферни, така и на няколко етажа, да бъде намалено застрояването, а не впоследствие да се търси разрешение на проблема с паркирането чрез въвеждане на платени зони.


„В последните няколко месеца имам наблюдения, че голяма част от решенията, които вземаме в общинския съвет биват бързо замитани и нямат своята публичност – какво биха допринесли за бургазлии и какво биха взели. Затова решихме оттук нататък да информираме съгражданите ни за това какви ще са последствията от тези решения, както и какво предстои да се вземе като такива“, каза още Живко Табаков.

„Трябва да търсим повече мнението на хората. Смятам, че от 2015-та година до момента все по-малко общественото обсъждане стига до хората“, каза още Табаков и припомни, че настоящият общински бюджет беше коментиран изключително малко. „Не смятам, че решенията, които взема ОбС стигат до такава степен до бургазлии, за да могат да осмислят това, което се взема като решения.

Инициативата е под мотото „От теб зависи как ще се управлява ТВОЯТ БУРГАС“. На събитието присъстваха Димитър Делчев, председател на ДБГ, и Найден Зеленогорски, член на ИС на ДБГ, които също подкрепиха подписката, организирана от ДБГ. Само за половин час десетки бургазлии положиха подписи под нея. Те коментираха, че вече им е омръзнало от плащането на такси, и че платеното паркиране няма да реши проблема с паркоместата край Морската градина

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

1 × three =