На 1 април, неделя 2018 г. от 10.00 ч. на Амфитеатър „Аполония” в Созопол ще бъде официално открито осмото издание на Общинския празник ”Лазарица”, който ще събере на едно място красивите лазарки от населените места в община Созопол.

Празникът, който е част от Великденската културна програма на Община Созопол ще събере малки и големи лазарки от Созопол и Черноморец и от селата Равадиново, Атия, Росен, Крушевец, Равна гора, Росен и Габър. Лазарските групи са организирани от местните читалища и подготвили автентични обичаи и красиви лазарски песни и наричания. Созопол ще бъде представен от Тракийско дружество „Яни Попов” и клуб „Българка” към СЗОСРЗ. Празникът е съпътстван и от конкурсна част, която ще определи Мис Лазарка и двете й подгласнички,най- малката лазарка, най- автентичната носия и най- автентичното венче, което е неразривна част от красивите лазарски одежди на този празник.

Очакват се близо 200 лазарки, които да огласят амфитеатъра в центъра на Созопол с красивите си песни и танци и да зарадват жителите и гостите на града с пъстрите си носии.

Община Созопол е подготвила награди за всички участващи лазарски групи, както и за победителите в конкурсната част,след гласуване на компетентно жури.

Ден преди това над 100 лазарки ще посетят домовете на жителите на всички населени места в общината и ще наричат за здраве и плодородие.Традицията ще оживее чрез песните и танците на лазарките и ще зареди всички с доброта и пролетно настроение.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

4 + twenty =