Държавата плаща по 8 млн. лева годишно за служебни адвокати. Най-много пари отиват за процеси в София – 1 873 370 лева. Следват Бургас с 542 920 лева и Варна с 478 830 лева изплатени за последната отчетена 2016 година.

Това сочи справка за в. „Монитор“ от Националното бюро за правна помощ. Юристите се назначават основно по дела, за които ищците нямат пари за адвокати. В такива случаи държавата предвижда да се назначават служебни защитници, които да представляват едната страна по делото.

Около 15 хиляди лева отиват и за командировки на адвокати, които пътуват от една колегия в друга. Това става на основание чл. 38 ал. 5 от ЗПП, който визира предоставянето на правна помощ в други населени места.

Безплатната правна помощ помага реално на социално слабите хора да имат достъп до правосъдие, тъй като те не могат да плащат дори минималните адвокатски хонорари, които са регламентирани с наредба на Висшия адвокатски съвет. Според нея писмената консултация от адвокат е 40 лв., проучването на дело и даване на мнение по него – 60 лв., изготвяне на тъжби до прокуратурата и полицията – 50 лв., съставяне на завещание – 150 лв.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви