Неприключените досъдебни производства срещу кметове са 109 на територията. Те са на територията на 28 окръжни прокуратури, Софийска градска прокуратура и Специализираната прокуратура. От началото на измененията в НПК от 5 ноември до 15 февруари само в Специализираната прокуратура са постъпили 102 сигнала за извършени престъпни деяния от кметове.

„Това за нас означава на първо място доверие, но не на второ, а отново на първо изключителна отговорност към случаите, за да отговорим и на обществените очаквания за сериозно отношение, и за пълно, и обективно разследване. Убедени сме, че точно тази законодателна промяна , която позволява всички сигнали за кметове да се обработват, да се получават, да се проверяват да се разследват от една сравнително отдалечена структура, която се явява Специализираната прокуратура за цяла България ще доведе и до видими резултати. Един месец, след като постъпи сигнала за кмета на Септември, Специализираната прокуратура извърши множество процесуално-следствени действия, за да стигнем до обвинения, да стигнем до една изключително висока гаранция, която е потвърдена и от съда. По аналогичен начин ще се действа и за всички останали сигнали тогава, когато с помощта на органите на МВР установим данни и доказателства за вина“, каза още Арнаудова.

Тя призова гражданите да подават сигнали в Прокуратурата и увери, че на всеки се отделя внимание. Постъпват и одитни доклади от финансови инспекции, чрез които данните се обобщават и се действа мащабно и с максимално покриване на пропуските, за които властите са сигнализирани.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

thirteen − ten =