Скоростта е най-честият убиец на пътя, каза днес комисар Неделчо Рачев началник на „Охранителна полиция“ пред бъдещи шофьори. Те се срещнаха с представители на полицията, автомобилни състезатели и представители на общината, от които научиха ценни уроци за бъдещото си участие в движението.

Младите хора и тези с малко шофьорски стаж са най-честите участници в произшествия на пътя, каза комисарът. Най-честите произшествия са причинени от високата скорост. А едно от най-тежките не само у нас, но и по целя свят е блъскане на пешеходец.

На второ място се нарежда блъскане на автомобил отзад, т. е. неспазване на дистанцията, каза комисар Рачев.  Навлизането в насрещното платно също е сред най-честите причини за сблъсък на пътя. На четвърто място е отнемането на предимство.

Автомобилният състезател Радко Петров показа кратък филм на курсистите с възможните катастрофи и наранявания.  „Не се дръжте като състезатели на пътя, защото ситуацията на пистата и на шосето са съвсем различни. Състезателните автомобили имат система, която ги предпазва,  а и на пистата всички се движат в една посока и няма пешеходци“, каза той.

И според него катастрофите се причиняват най-често от високата скорост и от хора, които имат висока самооценка. „При шофирането има три вида АЗ концепции, за това кой как гледа на себе си на пътя. Първата е занижена – дали ще успея, дали ще се справя.  Това е присъщо на несигурните шофьори. Втората е реалистична, която е целта на обучаващите. Третата е завишена и най-опасна. Тогава човек става прекалено уверен и рискува излишно“, обясни състезателят.

Петров обясни какви видове катастрофи има и какви наранявания може да получи шофьор или пътник в обикновен автомобил. Единият вид е когато автомобил се удари в преграда- друг автомобил, дърво или стена. Вторият удар е когато тялото на шофьора или на пътник се удря в приборите на автомобила – волан, седалка, табло. С това медицината ще се справи, казва Петров. Най-страшен е третият удар, когато човек получава вътрешни наранявания. Това е най-често причината за смърт на пътя.

На срещата с бъдещите шофьори присъства и автомобилният състезател Стоян Апостолов, който обясни как всеки водач трябва да се подготви за път. „Най-напред трябва да си нагласиш седалката, да си оправиш огледалата, да си изчистиш прозорците и да си сложиш колана. Едва тогава трябва да потеглиш“, уточни той.

Зам.- кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян  призова бъдещите шофьори към отговорно поведение на пътя.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

17 − fourteen =