Двудневен парад на фолклора събра талантливи деца от България и Турция на една сцена. Срещата се осъществи, благодарение поредния спечелен от ДГ „Вълшебство” проект „Let’s write fairytale for Burgas and Edirne”, по програмата за Трансгранично сътрудничество между двете държави. Детското заведение е единственото сред детските градини на територията на страната, печелило два подобни проекта в рамките на две последователни гои.

Фолклорният маратон се състоя на 15 и 16 март в препълнената зала на НХК в Бургас. Над 120 деца от детски градини „Вълшебство”, гости от „Златното ключе”, „Здравец”, „Звездица Зорница”, „Синчец”, „Ран Босилек“, „Иглика”, „Слънце” гр. Ямбол и училищни фолклорни формации разкриха красотата и богатството на българския фолклор. С песните и танците, които изпълниха, малчуганите вдигнаха на крак публиката, която бурно ги аплодира.

Танц и драматизация на сцената изнесоха и гостите от ДГ „Нюлифер Хатун” гр. Одрин, която е партньор на бургаската ДГ „Вълшебство”.

Официално фестивалът бе открит от зам.-кмета по образование и култура Йорданка Ананиева, която поздрави домакините за тяхната креативност и амбиции във възпитанието и работата с децата.

„Приказна шевица – Да напишем приказка за Бургас и Одрин” е поредната активност по проект трансгранично сътрудничество България – Турция между ДГ „Вълшебство” и ДГ „Нюлифер Хатун” в Одрин. Нарича се „Приказна шевица”, защото в тази шевица са вплетени музика, танц и песен, типични за българския фолклор. Идеята на проекта е чрез различни мрежови дейности и съвместни фестивали, интерактивни традиционни игри да се повиши осведомеността за стойността на съвместното културно и природно наследство на регионално, национално равнище”, сподели директорката на ДГ „Вълшебство” Катя Мишева.

Основните цели на проекта са да се повиши осведомеността на децата и съпричастността им към културното наследство, като се обърне специално внимание на фолклорното богатство, уникалното историческо и природно наследство на трансграничния регион.

За целта по време на проекта е бил създадена авторска интерактивна игра с платформа, лесна за използване, в която децата са участници. Играта е качена в интернет пространството, а мултимедийното съдържание е на български, английски и турски език. По този начин тя може да се използва не само от децата от трансграничния район, но и от децата от цяла Европа.

„За нас е изключително важен този проект и се гордеем много, тъй като този е втори пореден за ДГ „Вълшебство” в рамките на две последователни години. Организацията е сериозна и много отговорна. Самата подготовка не отне толкова време, тъй като екипът на ДГ „Вълшебство” е свикнал с организацията на подобни мероприятия. Тук работят професионалисти, хора, които знаят, умеят да се справят с подобни отговорни задачи. Всички работят със сърце и знаят как да създадат един продукт, който да остави трайна следа”, разкри още Мишева.

„ДГ „Вълшебство” участва с 50 деца. Отправихме покани към другите детски градини на територията на Бургас, тъй като една от идеите е да се разработи мрежи от участници, които да разпространят българския фолклор и културно-историческо наследство, и колегите откликнаха.
Фолклорният фестивал завърши с гала концерт на най-добре представилите се певци и танцьори. Всички участници получиха официален сертификат, тениска и шапка с логото на проекта.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви