Пет фирми, произвеждащи кисело мляко, са санкционирани от Комисията за защита на конкуренцията заради използването на „нестандартни“ по-евтини опаковки. Те продават млякото в кофички от полипропилен, вместо от полистирен, както изисква държавният стандарт.

Това са „Обединена Млечна Компания“ ЕАД (със санкция 74 186 лв.), „Ел Би Булгарикум“ ЕАД (18 213 лв.), „Комплектстрой“ ЕООД (11 800 лв.), „Димитър Маджаров – 2“ ЕООД (38 915 лв.) и „Полидей – 2“ ООД ( 16 305 лв.). Глобите са в размер на 0,1% от нетните приходи на компаниите за 2016 г.

Според КЗК това подвежда потребителите, защото продуктът се продава на по-висока цена, но не съответства на заложения стандат по качество и състав.

Използването на полипропилен, който е по-евтин материал, не е забранено, но тогава фирмите нямат право да подвеждат купувачите, че предлагат кисело мляко по БДС – това е нелоялна конкуренция спрямо компаниите, които спазват стандарта.

Млекопроизводителите се оправдават, че полипропиленовите кофички не променят вкуса на киселото мляко, нито пък така се убива живата бактерия. Това обаче не е оправдание, че са се отклонили от стандарта, според който млякото трябва да се продава в стъклени, керамични или в опаковки от полистирен – една от най-широко използваните в бита пластмаси.

Полипропиленът се използва за производство на наилонови опаковки, бутилките, торбички за еднократна употреба, чаши за еднократна употреба, опаковки за замразени храни.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

thirteen + 19 =