Съдебна палата-Бургас
Съдебна палата-Бургас

Окръжен съд – Бургас призна подсъдимия Златомир Велчев за виновен в това, че на 31.12.2015 г., около 23:45 часа на път 1-6 в посока от гр. Айтос към гр. Бургас, на 200 метра след разклон за гр. Българово, при управление лек автомобил, в пияно състояние, с 0,84 промила на хиляда етилов алкохол в кръвта и без да има необходимата правоспособности и тогава непълнолетен, е причинил смъртта на Велислав. Подсъдимият нарушил правилата за движение по пътищата, като се движил със скорост 125 км/ч. Той изгубил управлението над автомобила при навлизане в ляв завой. След удари в предпазните мантинели е последвало излизане на тялото на возещия се в автомобила пътник В. В. и падането му на крайпътния терен. В. В. е получил травми в резултат на които е последвала смъртта му, причинена по непредпазливост.

Окръжен съд – Бургас осъди подсъдимия на 1 година и 6 месеца „Лишаване от свобода“, изпълнението на което наказание да бъде отложено за срок от три години.

Делото беше гледано по реда на съкратено съдебно следствие.

В съдебното заседание защитникът на подсъдимия изброи няколко смегчаващи вината обстоятелства, сред които факта, че Златомир В. е неосъждан, неговата незряла възраст по време на деянието, последващото му поведение с оказване помощ на пострадалите пътници. Неизползването на обезопасителни колани от всички пътували в автомобила. Държавното обвинение също подчерта, че по време на престъплението, подсъдимия е бил на 15 години.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана пред Апелативен съд – Бургас в 15-дневен срок.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви