На паметната плоча на къщата, където в продължение на 50 години е живял Шагунов, общественици, представители на Община-Бургас, Държавен архив, Регионална библиотека „П.К.Яворов”, Обреден комплекс, Дружество на ловците и риболовците „Лебед”, Сдружение „Общество за духовни изяви” и други ще положат цветя. Къщата се намира на  ул. „Филип Кутев” 2А, а поклонението е  в 12 часа днес. Тази година се навършват 145 години от рождението и 70 години от смъртта на композитора Георги Шагунов, създал близо 2 000 музикални произведения за възхвала на България и справедливо наричан Баща на музиката в Бургас.

Къщата на Георги Шагунов е в много тежко състояние.  На 25 април 2017 година Общинският съвет на Бургас взема решение и възложи на „Общински имоти“ със собствени сили и средства от собствения си бюджет да извърши спешен ремонт на покрива на сграда. Това все още не е направено, но очакванията са да бъде осъществен проект за цялостно възстановяване на сградата, която Министерски съвет предостави на общината за Къща на музиката.

В чест на годишнината от рождението на Шагунов членовете на дружество „Лебед” и на Сдружение „Общество за духовни изяви” имат идея да възстановят Марш на ловците – шествие от началото до средата на миналия век, провеждано в Бургас на Гергьовден по идея на Георги Шагунов.

Тогава ловците и риболовците ще дефилират по централните улици на града с 34 знамена на ловни дружини, облечени в подходящо ловджийско облекло, придружавани от ловджийските си кучета и пеейки Химна на ловците и марша „Един завет”– написани и композирани от Шагунов. Самият той е бил член, а след това почетен председател на дружеството, което пък тази година отбелязва 120 години от създаването си.

Предвид годишнината от рождението на Георги Шагунов в шествието могат да се включат и бургаските колоездачи, на чието дружество композиторът също е бил член и дори е написал Химн на бургаските колоездачи, както и духови музики и граждани

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

seventeen − 8 =