На туристическата карта на страната официално се появи Бургаският черноморски туристически район. Той беше учреден днес в Бургас. В него освен черноморските общини от областта участват Малко Търново, Карнобат, Средец и Руен. Пет НПО също подкрепиха новия туристически клъстер.

За председател на Управителния съвет /УС/ на района беше избран кметът на община Приморско д-р Димитър Германов. Представители на 7 общини влизат в УС. Община Бургас се представлява от Живко Табаков – председател на Постоянната комисия по туризъм в ОбС. Останалите членове са кметове на черноморските общини – Несебър /Николай Димитров/, Поморие /Иван Алексиев/, Царево /Георги Лапчев/, Созопол /Панайот Рейзи/. В УС влиза и община Малко Търново, представлявана от кмета Илиян Янчев.

Днес беше определен и членски внос. За шестте морски общини той е две хиляди лева. По хиляда лева ще плащат останалите общини, с изключение на Малко Търново. За тази община и за петте НПО-та е определен членски внос от 500 лв.

Дълъг път извървя създаването на туристическия клъстер. Процесът започна още през 2015 год., а през миналата пролет 13-те общини в областта дадоха принципно съгласие за учредяването му.

Ползите от това обединение са свързани със създаване на регионални туристически продукти; осъществяване на регионален маркетинг и реклама; координация и управление на туризма на регионално ниво. Чрез него ще се развият морски и културен туризъм; рекреативен туризъм, културен туризъм, приключенски и екотуризъм, здравен туризъм, селски туризъм, религиозен и поклоннически туризъм.

България ще се рекламира чрез туристическите райони, всеки с характерни ресурси и възможности за предлагане на различни видове туризъм. Така може да се отговори по-добре на очакванията, изискванията и интересите на различните пазарни сегменти. Нещо повече – по-ефективно ще бъдат достигнати потенциалните туристически пазари, особено далечните – чрез представяне на достатъчно големи по обхват райони, които са видими на картата и са разпознаваеми, както от българите, така и от чужденците.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви