„Да се смесва политиката с икономиката е много лоша идея. Затова държавата не трябва да влиза в управлението на ЧЕЗ”. Това заяви пред Нова тв Николай Василев, бивш вицепремиер от правителството на Симеон Сакскобургготски, и уточни, че „държавата по принцип е лош собственик“. „В БДЖ ли се справи като собственик, в пощите ли, в „Топлофикация-София“ ли?“, попита той.

Според него с твърденията, че държавното участие е дружеството е в защита интереса на българите, се оправдава „една лоша сделка“. „Най-лошият вариант е с парите на данъкоплатците да се участва в сделка на цена, която не е определена от държавата”, категоричен бе Василев. Той изрази съмнение, че фирмата на Гинка Върбакова е тази, която купува ЧЕЗ.

„Има хора у нас, които знаят кой стои зад Върбакова”, каза още бившият вицепремиер. „Не е възможно малка, българска фирмичка да купи едно от големите предприятия в държавата. Ако някой няма стотици милиони собствени средства, а не кредити, не може да влезе дори през вратата на ЧЕЗ да преговаря“

Според него много вероятно е, ако държавата не се включи, сделката да се разпадне, особено след големия обществен отзвук.

И допълни: „Сделката може да се разпадне с няколко телефонни обаждания от „Дондуков” 1 до определени банки или до други държави. Но не знам дали това е целта, защото не знам кой стои зад сделката”. Според Василев, каквото и да случи, няма опасност абонатите на ЧЕЗ да останат без електричество.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

8 + fifteen =