Като гледам колко е стреснат министър-председателят Бойко Борисов, едва ли той стои зад Гинка Върбакова. Това коментира в предаването „Седмицата“ по Дарик заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“.

Антон Кутев има опит като член на Надзорния съвет на „ЧЕЗ Електро България“ през 2008 и 2009 г. Според него ЕРП-тата трябва да бъдат изцяло държавни, а държавата трябва да върне своите позиции.

„ЕРП-тата трябва да бъдат контролирани от държавата с поне 51%. Какво ще стане сега? ЧЕЗ продаде на Гинка Върбакова и тя в момента започва да управлява обем от 1 млрд. и 300 млн. – доколкото знам толкова е кешът на ЧЕЗ годишно. Да си представим какво ще стане, ако тя всяка година отделя 10% от тези пари в личната си касичка, което тя като собственик може да прави. Докато комисията (КЕВР) я следи, тя отделя по 150 млн., събира 600 млн. на петата година, продава на Гинчо, а той идва и ни казва, че ще затвори дружеството, защото фалира. Какво правим тогава?!“, пита Кутев.

И продължи: „Ако зад Гинка стои някой, аз не знам дали това е Борисов. Даже като гледам колко е стреснат, не е той. Стои, да кажем, някой милиардер. Защо той не си купува сам това дружество, ами слага нея отпред? Единствената логика е, че той иска да източи дружеството. Няма българин и нормален човек на света, който да приеме, че която и да е банка ще й даде тези кредити от 320 млн. евро при икономическата ситуация, която тя има. Някой е поел гаранциите за този заем“.

„За да може който и да е клон на банка в България да даде 320 млн., това не е избор на тукашния клон. Някой е отишъл в Италия, например, и се е разбрал с централата да й отпуснат заем. Тукашният клон и да иска, не може да го направи. Това е нещо, което се прави на съвсем друго ниво“, смята Антон Кутев.
Дарик

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

16 − 11 =