Специализираният наказателен съд прекрати делото за продажбата през 2011 г. на държавния пакет акции в електроразпределителното дружество EVN. Според магистратите обвинителният акт е внесен в съда от некомпетентен орган. Това означава, че прокурор от Софийската градска прокуратура не може да внесе обвинителен акт в Специализирания наказателен съд, след като той вече е бил внесен в Софийския градски съд, т.e. намирал се е в съдебна фаза.

До тази ситуация се стигна, след като СГС върна на прокуратурата обвинителния акт срещу ексминистрите Трайчо Трайков и Симеон Дянков и бизнесмена Иво Прокопиев и трима шефове в инвестиционния посредник по сделката за акциите в EVN „Блублокърс“. Когато казусът стигна до Апелативния съд, в сила вече бяха промени в НПК, които пратиха така наречените корупционни дела в специализирания съд. Изключение се прави само за делата в съдебна фаза, какъвто е и този случай. Освен това обвиненията срещу представителите на „Блублокърс“ са подсъдни на Районния съд, т.е. няма как да бъдат съдени от специализирания.

Сега прокуратурата трябва да коригира обвинителния акт съобразно указанията на съда, и отново да го внесе или срещу същите подсъдими, но при отстраняване на нарушенията, или срещу част от тях. Как ще действат от държавното обвинение не стана ясно, защото, както обясни прокурор Емил Петров, тепърва ще се запознава с мотивите на съда.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви