От Министерството на външните работи са изискали обяснения от генералния консул в Одрин Васил Вълчев във връзка с отбелязването на Националния празник 3 март и решението му да отмени празничната културна програма, съобщи БНР.

В съобщение се казва, че ведомството не е съгласувало произнесената пред гостите реч на Вълчев и отмяната на участието на български танцов състав.

Генералният консул в Одрин аргументира решението си с факта, че на 3 и 4 март в Турция са били отменени всички културни прояви в памет на загиналите на 1 март турски войници в операция “Маслинова клонка”, а в джамиите са отслужени заупокойни литургии.

Според обясненията на Васил Вълчев, цитирани от външното ведомство, той решил да отмени културната програма съгласно дипломатическия протокол и призовал за минута мълчание в памет на загиналите в Сирия турски войници, а по отношение на боевете на Шипка призовал единствено за почитане на паметта на загиналите наши сънародници.

Предстои всички обстоятелства да бъдат изяснени в следващите дни в тясна комуникация с българския консул в Солун Васил Вълчев, съобщават от ведомството на Екатерина Захариева.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви