Баба Марта ще посети на 1 март и българската общност в град Одрин, въпреки дълбокия сняг. Мартениците вече са осигурени. Инициативата е на несебърската Фондация „Европейски инициативи- Димитър Янков” и Мария Чъкърък, съпруга на българския свещеник в Одрин. Превърна се в ежегодна традиция.

Оригиналните български мартеници са подарък от Фондацията за нашите сънародници, както и за много деца и приятели на България, живеещи в квартала на реставрирания български храм „Свети Георги” в Одрин.

Баба Марта е символ на пролетта и възраждането на природата. Посланието на Баба Марта за здраве, щастие, плодородие, изобилие и мир е насочено към всички хора на земята, независимо от етност и религия, отбелязват от Фондация „Европейски инициативи-Димитър Янков“.

Повече от десетилетие Фондацията осъществява културен мост между Несебър и наши сънародници в чужбина. С българската общност в град Одрин са създадени постоянни контакти при отбелязването на големите български празници, според националната ни традиция. Семейство Мария и Александър Чъкърък са носители на грамота от Фондацията за своята обществена и просветителска дейност.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви