Мексиканският режисьор Гийермо дел Торо беше обвинен, че е заимствал сюжета на филма си „Формата на водата“ („The Shape of Water“) от пиеса на Пол Зиндел от 1969, съобщава TMZ, цитиран от БГНЕС.

Ищец е синът на драматурга – Дейвид Зиндел. Той претендира за печалбата от разпространението на филма в киносалони по света на стойност 92,7 млн. долара и за забрана за прожекции в САЩ.

Филмът има 13 номинации за награди „Оскар“. Фентъзи творбата разказва за любовта между няма чистачка в американска секретна лаборатория и уловен в дебрите на Амазония човек амфибия.

Пол Зиндел почина през 2003 година. Синът му твърди, че филмът „Формата на водата“ почти напълно копира сюжета от пиеса на баща му. Според TMZ, ако Дейвид Зиндел е прав, единствената разлика между кинотворбата и литературното произведение е в обекта на изследване – делфин и човек амфибия.

Пол Зиндел е известен американски драматург и писател. През 1971 получава награда „Пулицър“ за пиесата си „Влиянието на гама лъчите върху лунните невени“. Много от творбите му са екранизирани.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви