Музиката на новото поколение е насочена главно към личността и изразява все по-егоцентрични настроения, в сравнение с песните отпреди 20 години, разкрива ново проучване на Mastercard. Според него думите свързани с „аз“ или „мен“ са увеличили присъствието си в музикалните текстове с 43%, докато думата „ти“ се среща значително по-рядко, въпреки че през 1998 г. е най-популярната.

Със задълбоченото проучване за тенденциите в развитието на музиката през последните две десетилетия Mastercard отбелязва 20-годишния юбилей от генералното си спонсорство на британските музикални награди. От Spice Girls до Little Mix, от Елтън Джон до Ед Шийран и от Jamiroquai до Stormzy, Mastercard изследва за какво пишат музикалните икони, отразявайки водещите интереси на поколението Z. Резултатите са формирани на база сравнение на над 73 000 думи от текстовете на 200 популярни песни от 1998 г. до водещите хитове на 2017/18.

Проучването показва, че днешните песни съдържат 20% повече позитивни думи, като напоследък „любов“ се споменава 117% повече, отколкото през 1998 г. Освен фокус върху любовта, съвременните песни съдържат и все по-разнообразен речник.

Вероятно заради все по-силното обсебване от себе си и егоцентрично поведение в обществото, световните звезди пеят по-малко за секс (69%). Проучването сочи още, че вече не се фокусираме толкова върху другите и не комуникираме в реално време очи в очи, което е характерно за музиката от 1998 г.

За днешното поколение присъствието на личността е ключово. Това показва честата поява на думи, свързани с красотата, които са с 116% повече (думите „хубав“/„красив“ бележат 2300% ръст в споменаванията). Манията в социалните мрежи към здравословното хранене и фитнеса се проявява и при текстовете на песни – използването на думата „здраве“ е нараснало с 55%, а думата „тяло“ се среща с цели 428% повече.

Все повече се привързваме към брандовете: младото поколение израства с лесен достъп до международните брандове, което се забелязва и в музиката. Употребата на думата „бранд“ самостоятелно е нараснала с 180%.2 Изпълнителите пък употребяват имена на брандове с 345% повече, отколкото преди 20 години.

meloman.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

10 − 2 =